Pengedar Shaklee di Kulim & Seluruh Malaysia. Untuk anda yang sedang mencari vitamin TERBAIK dan TERHANGGAT di Malaysia,Produk Shaklee yang pasti BERKESAN, SELAMAT dan SEMULAJADI.~mommylina 017-5836865~

Followers

Wednesday, 3 September 2014

Penyusuan Susu Ibu :- 5 punca masalah susu ibu merundum disebabkan?

Alhamdulillah..masih di beri kesempatan untuk berkongsi pengalaman bersama pembaca semua. Untuk para ibu, kenal pasti 5 punca masalah susu ibu merundum disebabkan? dan kenapa?

Dulu saya pernah mengalami masalah susu merundum, apatah lagi susu untuk si anak kat rumah pengasuh bak kata orang.. pum hari ni seharian untuk bekalan pagi esoknya, "kais pagi makan pagi dan petang" ... kelakar kan... tu la.. orang nak bagi susu badan, sibuk nak ikut juga.. Tapi tak reti2 cari info tentang penyusuan susu ibu apa yang perlu dan tak perlu, apa yang mesti di buat dan segalanya tentang ilmu dan manfaat penyusuan susu ibu... Alhamdulillah, kini saya nak kongsikan segalanya..dan yang paling penting saya tak nak ibu-ibu hebat mengalami masalah seperti saya juga...

masalah susu ibu kurang
 Mungkin ini antara PUNCA susu ibu-ibu hebat merundum? Jom kenal pasti dan kita buat semakan semula..

1. Cara PUM yang tidak konsisten  dan kurang melakukan pum?
Tahukah anda, untuk hasilkan susu yang melimpah ruah, payudara perlu di rangsang (stimulate) sekerap 2 atau 3 jam sekali. Bukan 4 jam sekali ya. Masa dalam pantang dulu, untuk rasa susu keluar, perlu stimulate setiap 1 jam. Jangan bosan dan putus asa untuk perah susu atau pam susu walaupun hasil mula -mula adalah sedikit. Lebih kerap payudara di kosongkan, lebih banyak susu akan di hasilkan. dan fahami konsep “demand on supply”

2. Mungkinkah  Anda Period?

Bila ibu mula period, banyak darah akan keluar. Bila banyak darah keluar, banyak cecair akan hilang dari tubuh sebab 91% dari komponen darah merupakan air. Bila tubuh kekurangan cecair, maka susu akan merudum serta para ibu merasa ketidakselesaan dan berfikir terlalu banyak. Adakalanya secara tak sedar anda mengatakan “SUSU KURANG LA” . Sebaiknya jangan sesekali memikirkan perkataan “SUSU KURANG” sebab apa yang kita fikirkan itulah yang jelas pada minda kita.

TIPS: Banyakkan makanan bersumber kalsium dan tambahkan kekerapan pam sewaktu period untuk atasi masalah ini

3. Adakah anda kurang makan dan minum?

Bila ibu skip cara pemakanan yang sedia ada , tubuh ibu akan kekurangan nutrisi. Bila tubuh ibu kekurangan nutrisi, tubuh ibu akan sukar menghasilkan susu. Pengambilan airjuga penting. Air merupakan salah satu komponen utama susu ibu. Kalau kering je badan kita, cemana pulak nak hasilkan banyak susu kan?

TIPS: untuk dapatkan susu yang pekat, banyakkan makanan berprotein seperti ikan, daging dan ayam. Jika anda mencari supplement untuk bantu pekatkan susu @ dikenali sebagai MILK BOOSTER, anda boleh dapatkan Energizing Soy Protein (ESP) dan Alfalfa Complex dan Ostematrik (yang ni antara yang paling mudah , budget dan senang di amalkan tau). Dan pastikan pengambilan air masak melebihi 3L sehari baru badan dan penyusuan berjalan dengan lancar.

4. Anak dah mula ‘solid’

Bila anak dah mula ‘solid’, secara automatik anak akan kurang menyusu sebab dah mula kenyang dengan makanan selain susu.

TIPS: Ibu perlu tambah kekerapan sesi pam, lebih kerap dari sebelum anak mula solid untuk memastikan bekalan susu tidak putus dan pengeluaran susu sentiasa pada masanya melalui cara pum bagi mengantikan masa anak menyusu secara terus.

5. Ibu Stress

Emosi ibu berkait rapat dengan penghasilan susu. Bila ibu gembira, hormon oxytocin akan terhasil dan seterusnya ia akan merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Jika ibu stress, hormon oxytocin kurang, penghasilan susu akan terbantut dan susu menjadi sukar unutk keluar dan anak turus meragam mengikut emosi kita pada masa itu.

Jadi ibu-ibu, bila susu mula drop, kenali puncanya susu ibu kurang dan kenapa..Biasanya semuanya dari keadaan ibu sendiri. Kemudian boleh amalkan tips yang ada dalam blog ini juga…insyaallah semuanya pasti berubah seandainya para ibu konsisten dan mengikut tips yang ada dan setiap kali saya konsultant untuk customer saya... saya sering ingatkan JANGAN FIKIR yang NEGATIF ..para ibu ynag hebat ni... cuba fikirkan yang mengembirakan... dan dalam masa sama.. JANGAN lupu untuk BERZIKIR juga tau...



============================================
Peluang untuk gandaan kita semua.. gandakan kesihatan kita dan gandakan untuk penjagaan kulit wajah serta kesihatan anak-anak juga... 
============================================
Sedang baca dan sedang mencari untuk dapatkan SPECIAL ini untuk pembelian JIMAT BERGANDA anda??? Boleh terus cari saya kat sini untuk bantuan anda! 
Untuk OFFER #MEALSHAKE (Beli 3 PERCUMA 1) &
 #COLLAGEN POWDER (Beli 6 PERCUMA 1)

=============================
Salam sayang untuk semua 
--> Saya Lin | Kulim | 017-5836865 <-- 
Untuk sebarang pertanyaan tentang produk Shaklee ... anda boleh terus hubungi saya.
Fb ~ LinzShopee | Page ~ KedaiVitamin
==============================
yang baik datang dariNya..segala kesilapan dan kekhilafan datangnya dari saya sendiri...




No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...