4 Kesan BAHAYA Kekurangan Nutrisi Pada Kanak-Kanak

Mungkin kita tak perasan, tapi bila dah berlaku baru menyesal tak sudah... Apakan antara kesan bahaya kekurangan nutrisi dikalangan kanak-kanak sedari kecil...

Mahukah anak-anak kita tergolong dalam 4 kesan bahaya kekurangan nutrisi ini?

4 Kesan Bahaya Kekurangan Nutrisi Dikalangan Kanak-Kanak, antaranya?

mealshake shaklee
1. Pendidikan
Anak-anak sangat perlukan nutrisi yang lengkap sebagaimana kita perlukan mereka dalam hidup kita, tapi apabila kanak-kanak tidak mendapat sejumlah vitamin, mineral dan nutrien yang diperlukan untuk kesihatan mereka,ini pasti membawa kepada mudah letih, kurang tenaga dan kegagalan untuk berkembang maju kehadapan sebaya dengan perkembangan mereka...

Ketidak seimbangan ini boleh membawa kesan yang berpanjangan dan sepanjang hidup seseorang jika ia tidak diperbetulkan dari awal. Terutamanya sedari kanak-kanak lagi...

2. Obesiti
Berlakunya obesiti dikalangan kanak-kanan adalah hasil daripada pengambilan kalori yang berlebihan dan penekanan kepada makanan yang mempunyai tahap yang tinggi lemak, gula dan sodium.

Contohnya terlalu memberi makanan segera, makanan ringan dan makanan yang tiada nutrisi utnuk perkembangan serta tumbesaran kanak-kanak.

Obesiti dikalangan kanak-kanak boleh membawa kepada keadaan yang berbahaya, seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, kanser dan pelbagai masalah kesihatan yang lain, yang bukan pada jangka pendeka, tetapi pada jangka panjang dan masa akan datang. Obesiti juga boleh menyebabkan imej diri negatif, gangguan, kualiti hidup menurun dan masalah jangka panjang... Mahukan pembesaran anak-anak kita tergolong pada punca ini? sudah pasti tidak bukan....

3. Kesihatan Mental & Emosi
Apabila kanak-kanak yang tidak mempunyai corak pemakanan yang betul akan lebih cenderung mengalami masalah psikologi seperti keresahan atau kurang keupayaan dalam pelajaran.

Dan satu kajian dalam "Indian Journal of Psychiatry" pada tahun 2008 menyatakan kekurangan zat besi berkaitan dengan gangguan hiperaktif kanak-kanak. Kekurangan iodin juga boleh dikaitkan dengan beberapa kecacatan perkembangan pada kanak-kanak yang kekurangan nutrisi sedari mereka kecil lagi...

Apabila tabiat pemakanan kanak-kanak tertentu yang mungkin terdedah sedari mereka kecil dengna pola pemakana yang tak seimbang seperti melangkau waktu makan atau ketagihan makanan bergula, seterusnya juga boleh dikaitkan dengan kemurungan, dan  kanak-kanak ini juga ketara lebih cenderung untuk memerlukan kaunseling kesihatan mental serta bantuan emosi mereka..

nutrisi mealshake shaklee

4. Penyakit
Seperti yang kita tahu, apabila anak-anak kekurangan nutrisi... Pemakanan tidak seimbang dan obesiti sangat-sangat mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan penyakit-penyakit kronik. Salah satu daripadanya adalah DIABETIS jenis 2, yang boleh dicegah dengan perubahan gaya hidup yang sihat.

Diabetes jenis 2  adalah akibat daripada pemakanan yang tidak seimang sejak zaman kanak-kanak, boleh membawa kepada masalah lain termasuk penyakit jantung, strok, anggota amputasi dan buta.

Dan, apabila pemakanan yang tidak cukup nutrisi ketika dan sedari zaman kanak-kanak juga mempunyai potensi untuk memberi kesan negatif ke atas kesihatan reproduktif seseorang. Pemakanan yang tidak seimbang juga mempengaruhi perkembangan tekanan darah tinggi, strok, kanser dan penyakit jantung.

produk shaklee

==================================================
Mahukah anak-naka kita tergolong dalam 4 kesan berbahaya ni? bagaimana tindakan kita untuk pastikan anak-anak kita tak tergolong dalam antara 4 kesan ni sedari mereka kecil-kecil lagi?

Pendapat saya, pertama-tama, JANGAN biasakan anak-anak kita pada makanan segera, mahupun dah terbiasa cuba cara lain untuk kurangkan seterusnya tak memberi lagi kepada anak-anak kita..

testimonial nutrisi untuk tumbesaran anak
Antara TESTIMONIAL penjagaan kesihatan sedari kecil untuk anak-anak kita....

Khas untuk anak-anak kita sedari mereka berusia 1 tahun dan keatas... 

produk shaklee
Untuk dapatkan set ni..sila dapatkan konsultasi terlebih dahulu ye... semoga perkongsian kita ni memberi manfaat untuk anak-anak kita...insyaallah..

Jika anda perlukan sebarang konsultasi berkenaan produk Shaklee / menjana pendapatan dengan Shaklee/ menjadi ahli Shaklee / bekerja dari rumah, anda boleh hubungi saya Puan Lina (017-5836865) Pengedar Shaklee Kulim dan Bukit Mertajam & 1 Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...