Risiko Ibu Hamil Kekurangan Zat Besi? Cara Atasinya.....

Bismillahirahmannirahim, pagi semua.
Lama tak bersiaran kat sini kan, namun masih aktif bercoleteh di facebook dan IG juga di Vlog saya.

Ok hari ni saya nak terus ke point penting, bilamana makin ramai yang ambil mudah bab-bab ni.RISIKO IBU HAMIL KEKURANGAN ZAT BESI? 

Mungkin bab ni ramai tahu tapi tak nak ambil tahu artau kekurangan info yang terbaik, namun untuk lebih lanjut kawan saya pun ada terangkan tentang keperluan nutrisi wanita mengandung ni.

Namun saya terangkan CARA NAK ELAK IBU HAMIL KEKURANGAN NUTRISI PENTING sama seperti ZAT BESI ni... 

Antara Cara Mengelakkan Kekurangan Zat Besi dalam Kehamilan

1. Makanan Kaya Zat Besi: Tambahkan makanan yang kaya zat besi dalam diet harian anda. Contohnya, daging merah, ayam, ikan, telur, kacang-kacangan, sayur-sayuran hijau gelap, dan bijirin diperkaya dengan zat besi.

2. Suplemen Zat Besi: Doktor anda mungkin akan menasihatkan pengambilan suplemen zat besi jika tahap zat besi dalam darah anda terlalu rendah. Ikuti arahan doktor dengan teliti dalam mengambil suplemen ini.

3. Makanan Sumber Vitamin C: Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi. Oleh itu, pastikan anda mengambil makanan yang kaya vitamin C seperti buah-buahan sitrus, strawberi, dan sayur-sayuran berwarna-warni.

4. Pantau Kesihatan Anda: Dapatkan pemeriksaan berkala darah untuk memantau tahap zat besi dalam badan anda semasa kehamilan. Ini membolehkan doktor anda mengesan dan merawat sebarang kekurangan zat besi dengan cepat.

Penting ke ZAT BESI ni??? Mungkin anda yang tak hamil, kurang penting la kan, namun, untuk IBU HAMIL dan PARA IBU yang nak hamil tu, kena ambil tahu dan apa itu ZAT BESI?

Zat besi adalah sejenis mineral yang sangat penting untuk badan manusia. Ia berfungsi sebagai komponen utama dalam pembentukan hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. 

Semasa kehamilan, permintaan untuk zat besi meningkat kerana badan ibu mesti menyokong pertumbuhan plasenta dan bayi yang semakin berkembang.

Risiko BILA KEKURANG ZAT BESI ni? 

Nantikan di entry saya seterusnya okey.

Nak dapatkan PRODUK yang sesuai untuk ibu hamil?  atau keperluan yang anda perlukan? Boleh terus cari kami di;


Kami sedia membantu anda.

Terima kasih melawat kawasan. Jom dapatkan produk terbaik dan jana income bersama linakhtargroup

No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...