PCOS antara punca sukar hamil? Penyebab hormon dalam badan terganggu?

Siapa tak nak zuriat sebaik sahaja dah sah bernikah? Betul tak? Itu antara tujuan utama perkahwinan. Tapi tak semestinya lepas je nikah sebelum lepas tu dah "bunting pelamin", ada yang cepat rezeki anak, ada pula sebaliknya.
.
Betul tak?
.
Semua pasti berusaha macam-macam demi nak zuriat penyambung kasih cinta sayang suami isteri.
.

.

Lambat atau cepat ni kita manusia hanya merancang dan berusaha. Lainnya? Kita serah, berdoa dan tawakal pada Dia.
.
PCOS akan mendapati mereka kekurangan hormon progesteron.Sekaligus sukar untuk hamil. Pernah dengar masalah ini
.
Ok saya kongsikan pengalaman Puan Nur Atiqah Zaaba dalam merancang nak hamil dan dalam masa sama dia juga berjaya turunkan berat badannya.  
.

[BERJAYA HAMIL DAN TURUNKAN BERAT BADAN DENGAN SET KESUBURAN SHAKLEE]
.

Kisah saya dengan shaklee bermula dari tahun 2013 lagi.. Tapi set yang sangat terkesan pada saya ialah set ikhtiar hamil yang saya ambil selepas saya bernikah. 
.

Kisahnya bermula bila lebih dari 48 hari selepas nikah saya tak period. Mulanya dah gembira kononnya hamil. Tapi bila buat ujian kehamilan keputusannya negatif..Lebih dari 10 ujian saya cuba.Dari murah hingga lah mahal..Pertama kalikan teruja lebih. 
.

Selepas mendapat pandangan dari rakan sekerja, mereka cadangkan saya cuba buat pemeriksaan doktor pakar sakit puan.Beberapa ujian di jalankan antaranya ujian ultrasound dan ujian darah.
.

Hasil daripada kedua-duanya mengesahkan saya mendalami Polysistic ovarian cyst (pcos) dimana punca utama daripada berat badan yang meningkat secara tiba-tiba yang mengganggu hormon di dalam badan. 
.

Lebih hormon  luteinising (LH) dihasilkan berbanding hormon perangsang folikel (FSH), yang menyebabkan folikel-folikel pada ovari menghasilkan lebih banyak hormon testosteron (hormon lelaki) berbanding hormon wanita iaitu estrogen. 
.

Kelenjar adrenal juga mula meningkatkan penghasilkan testosteron.Terlalu banyak testosteron menghalang ovulasi, di samping simptom-simptom lain yang berkaitan dengan sindrom ini.
.

Estrogen masih lagi dihasilkan, tetapi oleh kerana folikel-folikel yang dihasilkan tidak mencapai tahap kematangan yang mencukupi sewaktu progesteron mula meningkat, ia menyebabkan wanita yang mengalami PCOS akan mendapati mereka kekurangan hormon progesteron.Sekaligus sukar untuk hamil
.

Doktor mensarankan saya untuk mengambil ubat bagi membetulkan semula hormon dalam badan. Tapi salah satu akibatnya period takkan datang selagi ubat itu di ambil. Selain itu doktor juga mensarankan saya mula menjaga makan juga bersenam secara berkala. 
.

Disebabkan oleh ubat itu akan memberi kesan sampingan lain, saya cuba berikhtiar dengan set kesuburan shaklee. Alhamdulillah berkat usaha, menjaga makan kebetulan bulan puasa masa itu saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 5kg.
.

Usaha yang tidak putus asa disamping berdoa semoga dipermudahkan semuanya.. 2 minggu selepas raya result ujian kehamilan saya positif.Kalau ikutkan tak habis lagi set kehamilan yang saya ambil tu saya sambung makan sepanjang tempoh hamil.
.
==========

.

Allahuakhbar.. 
Betul kan, bila kita berusaha Dia pasti makbulkan. Janji usaha..usaha dan usaha. Jangan muda putus asas. 
.
Usaha la dalam pelbagai cara sekalipun. Macam Dato Siti Norhaliza, betul tak? Dia dalam dia lebih 10x rasanya dia cuba pelbagai cara NAK HAMIL. 
.
Hasilnya? 
Allah SWT beri pada saat dan masa yang tepat. Di mana dia mengaku hampir putus asa tapi dia cepat sedar dan dia betulkan niat dia dan mohon pada Allah SWT yang terbaik untuk dia dan suami juga keluarga dia. Alhamdulillah.. Cik Aafiya pun lahir ke dunia... 
.
Jadi anda yang sedang berusaha NAK HAMIL, berusaha la. 
.
Dan PENTING !!!!! 
PARA SUAMI SILA AMBIL PERANAN UTAMA JUGA YA! 
.
Jangan isteri je usaha suami? Buat derkkk ja? Nak anak ke tak nak? Usaha la sesama okey! 
.
Faham kan maksudnya. Bukan usaha atas katil sahaja. Tapi usaha dalaman dan luaran. Yang penting kerjasama suami isteri.
.
.
Okey.. ni antara yang membantu SET HAMIL SHAKLEE. Antara USAHA SUAMI ISTERI ye... sekali lagi ditekan .. atas USAHA SUAMI ISTERI
.
Nak dapatkan di mana SET HAMIL ni? 
Terus hubungi Agen Shaklee BERDAFTAR di talian 0175836865. 
.
Postage SELURUH MALAYSIA, BRUNEI & SINGAPORE. 
.No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...