6 Risiko PENTING yang perlu diketahui bila anda merancang NAK HAMIL KEMBAR!

Seronok bila kita lihat bayi kembar ni kan, comel je. Tapi tahukah kita akan 6 risiko PENTING yang perlu diketahui bila anda merancang NAK HAMIL KEMBAR?

.
Bukan nak takutkan kepada anda yang sedang merancang atau sedang hamil anak kembar ni. Tetapi nak kita bersama dapatkan ilmu juga lebihkan penjagaan sepanjang tempoh hamil dan persediaan bila dah bersalin nanti...
Betul tak?
.
Moga info ini membantu... Antara 6 risiko bila hamil anak kembar ini adalah : -
.
1. Masalah-masalah ringan yang berkaitan dengan awal mengandung seperti morning sickness, pedih ulu hati, kaki bengkak, urat timbul, sakit belakang – menjadi lebih biasa pada kehamilan kembar. Gejala-gejala ini akan berkurangan secara natural selepas bayi dilahirkan.
.
2. Anemia (kekurangan sel darah merah) – disebabkan oleh kekurangan zat besi disebabkan tumbesaran bayi-bayi kembar menggunakan banyak zat besi.
.
3. Pre-eclampsia – keadaan tekanan darah ibu meningkat dan terdapat protein dalam air kencing.
.
4. Peluang tinggi untuk berdarah lebih dari biasa (tumpah darah) lepas bersalin akibat rahim tidak mengecut
.
5. Kemungkinan besar kelahiran adalah secara caesarean atau kelahiran dibantu (forceps atau vacuum) untuk melahirkan bayi-bayi
.
6. Kelahiran mungkin adalah pramatang – 60 dalam 100 kehamilan kembar 2 lahir sebelum 37 minggu. 75 dalam 100 kembar 3 lahir sebelum 35 minggu. Dalam perbandingan dengan wanita yang hanya ada 1 bayi , 10 dalam 100 yang lahir pramatang sebelum 37 minggu.
.
Bagi bayi yang lahir pramatang ini, mempunyai risiko berkaitan dengan masalah pernafasan, permakanan dan jangkitan kuman.
Dan begitu juga bila keadaan di mana lagi awal bayi dilahirkan, lagi kerap masalah ini berlaku.
Hampir menyama, bilamana bayi mungkin terpaksa dimasukkan dalam wad ICU bayi, ibu digalakkan untuk menyusu badan walaupun bayi berada di wad ICU dengan sekerap yang boleh.
Sebab dari penyusuan susu ibu, bayi anda memperolehi zat yang cukup dan juga menguatkan imun sistem pada bayi pramatang anda.
.
Bagaimana nak menghadapi semua ini? Ibu perlulah kuatkan semangat dan perlukan persiapan diri yang kental, dalam masa yang sama penjagaan semasa tempoh pantang itu amat bermakna...
.
Mungkin anda (isteri /ibu) atau suami sedang mencari SET PANTANG terbaik dan sangat sesuai kepada keadaan anda? 
Moga set ini membantu anda... 

.
Bagaimana nak ORDER Set Pantang Shaklee ni? 
Boleh terus hubungi saya di --> 
● 017-5836865 ● Linakhtar ● 
.
¤ Pengedar Shaklee Sah 867601
¤ Postage SELURUH NEGERI, 
Termasuk Brunei & Singapore.
.
Stay tune bersama mommylina ya... 
.
Kredit to : -mmgazette.com
.

No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...