Pengedar Shaklee di Kulim & Seluruh Malaysia. Untuk anda yang sedang mencari vitamin TERBAIK dan TERHANGGAT di Malaysia,Produk Shaklee yang pasti BERKESAN, SELAMAT dan SEMULAJADI.~mommylina 017-5836865~

Followers

Saturday, 27 June 2015

Koleksi Resepi Mommy; Siput Sedut Masak Lomak Cili Api

Alhmadulillah..semua dah berbuka sedari kul 6.30 tadi kan..Sabah & Serawak la paling awal.. kita di semenanjung ni.. mau kul 7 lebih baru berbuka...

Ok hari ni sebab weekend day.. esok mesti reramai g "market" kata orang utara tau.. haha.. pasar kalu kita-kita kan.. hahah... nak mencari juadah untuk petang esok pula? haa.. meh kita kongsikan 1 resepi lagi.. ni saya paling suka..masak lemak.. awesome laa...

siput sedut masak lomak cili api
Gambar dari Mr.google, sebabnya saya tak ambil gambar tadi lepas masak.. terlupaa sebab last minit punya resepi mr.suami request.. Apapun terbaik kalu masak sendiri kan.. Alhamdulillah...

Siput sedut lomak cili api.. perhh... sedappp... kalu tak pandai sedit-sedut tu..ketuk je..haha.. tapi mmg terbaik la resepi ni.. simple dan aroma ynag paling memikat hati.. (jangan pedas sangat nanti sakit perut)

Antara bahan-bahannya;
1kg siput sedut (dipotong belakangnya dan cucui bersih naaa)
300ml santan
15 biji cili padi (kalu nak pedas atau kurang ikut cita rasa kita) - dikisar @ di tumbuk lumat
1sm kunyit hidup (di kisar @ tumbuk lumat)
3 biji  bawang merah (belah 4 or hiris-hiris je pun boleh
1 batang serai | di titik
1 helai daun kunyit
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK; 
1. Sediakan sebuah periuk, didihkan air dan selur siput sehingga megelegak (mendidih kataa orang). Tapi dan toskan terlebih dahulu.

2. Gunakan periuk tadi pun boleh.. masukkan sedikit air dan bagan-bahan yang di tumbuk, serai dan asam gelugur. Kacau dan masukkan santan dan kacau hingga mendidih.

3. Seterusnya, masukkan siput sedut tadi jugabawang yang di hiris tu.. , dan kalu rasa-rasa air tu kurang untuk menyerapkan ke siput tadi.. tambah sedikit air.. kacau sehingga sebati..

4. Selepas tu letak perasa, garam dan daun kunyit tadi.. (rasa secukupnya dan biarkan seketika.. lepas tu..

5. apa lagi.. hidanglaaaa... dan paling menang dan terbaik makan dengna nasi putih plus kicap..perhhh... sedappp kawan-kawan... 

Haaa...kan.. siap satu resepi untuk korang pa "market" esok untuk juadah berbuka esok petang.. tak payang pening-pening da... hihihi.. nanti kita kongsikan lagi resepi yang lain-lain pula ek.. ni juadah saya malam ni.. esok mesti sama atau lain pula.. kita nantikan...

Korang... jangan lupa share resepi ni kat kawan-kawan tau... Moga memberi manfaat untuk semua...

=====================================================

Haa.. korang..nak selit sedikit.. dalam kita nak beraya ni kan.korang nak tak tambah income? secara part time ke.. full time ke kalu yang sedang mencari kerja buat masa ni.. ada 1 peluang tau.. yang pasti korang tak akan meyesal bila buat sehabis baik..modal pun tak banyak.. tapi insyaallah..

YES Program.. korang biasa dengan @ dah pernah baca entry saya sebelum ni tak? meh kita kongsikan sini.. semoga kita boleh menambah pendapatan keluarga kita.. juga saat ekonomi ni tengah tak stabil kan. meh la kita cari extra income yang kita boleh kongsikan bersama... nak lebih info boleh klik sini juga

Jutawan Shaklee

Bagaimana? selanjutnya.. korang cari je saya (yang pasti ini bukan skim cepat kayo yeee.. haha)

Puan Lina
017-5836865 
Pengedar Shaklee Kulim, 1Malaysia termasuk Brunei
SidPRO anda 867601


1 comment:

  1. Wah, sedapnya... Zumal belum pernah try resepi nie...

    ReplyDelete

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...