Pengedar Shaklee di Kulim & Seluruh Malaysia. Untuk anda yang sedang mencari vitamin TERBAIK dan TERHANGGAT di Malaysia,Produk Shaklee yang pasti BERKESAN, SELAMAT dan SEMULAJADI.~mommylina 017-5836865~

Followers

Thursday, 25 June 2015

17 Tips Mudah Bersalin - Pengalaman & Kebaikan Di Kongsi Bersama

Assalamualaikum dan selamat pagi... hari ni mommylina nak kongsikan lagi 17 tips mudah bersalin. Pasti to be mommy ni tak lama lagi nak bersalin kan? atau dah pernah bersalin sebelum ni tapi nak kelainan untuk anak seterusnya dan di permudahkan segala urusan bersalin kali ni... Insyaallah..

Perkongsian ni kita kongsi pengalaman serta kebaikan bersama dari kawan-kawan kita juga... dan saya sendiri juga amalkan sepanjang tempoh nak bersalin untuk anak pertama dan kedua saya sebelum ni.. Alhamdulillah. .

bersalin normal

17 Tips mudah bersalin yang saya kongsikan ni mudah je kita nak amalkan sebenarnya tau... Antaranya...
========================================

1. Di antara 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.

2. Bila sakit nak bersalin, makan sebiji telur mentah. (boleh telan macma minum air masak je)

3. Minum Tamar Cocoa yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka

4. Rebus epal hijau pastu makan time tengah sakit contraction. (sebelum tanda semakin kerap la ek, kang bersalin pula kat rumah ^_^ )

5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin. (Boleh di amalkan sedari awal juga)

6. Time kat labour room tu, perbanyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin.

7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je)

8. Makan kurma dalam bilangan ganjil (3/ 7/ 9 dan seterusnya)

9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby dan sebelum contraction semakin kuat tau..

10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir jadi senang lahirkan baby.

11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari-jari kaki dan tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina. (masa 35w ke atas boleh amalkan senaman ni.. buat awal kang bersalin awal pula ^_^ )

12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. JANGAN angkat punggung semasa meneran sebab nanti koyak teruk dan jahitan semakin banyak..

13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut dan mudah besalin.

14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin
kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat-cepat.

15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air dan minum.

16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start
kandungan 37 minggu

17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang & mohon ampun dan maaf pada suami, keluarga dan kawan-kawan kenalan kita semua..
==========================================

Semoga tips ni sangat-sangat membantu pada ibu yang tak lama lagi nak bersalin kan... dan panjangkan tips ni juga pada kawan-kawan semua.. Agar ianya membantu kawan-kawan di sekeliling kita juga.. kan itu pahala juga...

Dan andai anda masih tercari-cari SET BERSALIN / BERPANTANG dan SET PENYUSUAN untuk si manja anda selepas bersalin ni... Boleh dapatkan di sini juga.. Kenapa? sebab ianya bukan je boleh terus di amalkan sebaik lepas bersalin.. tapi ianya membantu ibu dan bayi untuk terus kekal cergas dan bayi tak meragam saat kita dalam pantang kan..

Semoga memberi manfaat dan sangat membantu para ibu dan suami untuk terus amalkan secara konsisten.. Insyaallah.. peranan suami isteri sangat penting.. Dan tanya diri anda, sudahkan anda bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menjaga anugerah Dia? Insyallah.. anda pasti mampu berikan yang terbaik untuk si manja anda kan... amin...

Sebarang pertanyaan boleh terus cari saya di sini,

Puan Lina
017-5836865 
Pengedar Shaklee Kulim , 1Malaysia & Brunei
SidPRO anda 867601


No comments:

Post a Comment

Impian nak membantu lebih ramai orang untuk hidup sihat secara semulajadi dan lebih ramai surirumah bekerjaya dan berpendapatan bersama Shaklee hanya dari rumah.

Terima kasih sudi singgah dan komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...